8 MM cu...
Oana Voichici

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Adrian Țuțuianu, președinte al Comisiei pentru Controlul SRI
17.01.2017, 9:14 am

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat ieri, cu majoritate de voturi, componența Comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Comisia va fi condusă de senatorul de Dâmbovița Adrian Țuțuianu — președinte, propus de PSD, de Marian Gheorghe Cupșa — vicepreședinte, propus de ALDE, și de Verestoy Attila — secretar, propus de UDMR. Țuțuianu a primit 366 de voturi "pentru" și 2 "împotrivă".

Ceilalți membri ai comisiei sunt: Doina Federovici, Radu Băbuș, Gabriel Nasra, Cezar Preda, Ioan Cristian Chirteș, Manuel Costescu.

Potrivit Digi24, Directorul SRI, Eduard Hellvig, va fi chemat de urgenţă la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii acestui serviciu.

Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei, cel care a făcut anuntul, nu exclude ca la Parlament să fie convocat şi Florian Coldea, cel care, până acum câteva zile, era numărul doi în SRI. A fost suspendat din funcţie după scandalul declaşat de înregistrările video ale lui Sebastian Ghiţă.

PSD va prelua șefia ambelor comisii de control SRI și SIE, deputatul PSD Mihai Weber urmând să fie propus la președinția Comisiei SIE, au menționat surse din PSD.

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI se va reuni azi, a anunţat preşedintele acesteia, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, potrivit Mediafax. Acesta a mai afirmat că va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellving, pentru a veni în faţa aleşilor.

Ieri, înainte de a fi ales, întrebat ce îl califică să conducă aceasta comisie, Ţuţuianu a menţionat că are ''în primul rând o experienţă juridică'', afirmand că funcţiile importante deţinute în trecut şi faptul că a absolvit Dreptul îl califică pentru aceasta pozitie.

Întrebat dacă are studii în domeniul securităţii naţionale, Adrian Ţuţuianu a spus că nu, făcând trimitere la CV-ul său şi amintind ''un curs de o lună şi jumătate la Colegiul Naţional de Apărare, nu la Colegiul Naţional de Informaţii''.

Întrebat dacă a vorbit cu Liviu Dragnea înainte de a prelua funcţia şi ce i-a cerut Dragnea, senatorul PSD a precizat că da, a vut o discutie ca “între doi colegi.” “Ne-am stabilit foarte precis două lucruri: pe de-o parte ca acest control să fie efectiv, pe de altă parte trebuie create toate condiţiile ca SRI să funcţioneze în limitele stabilite de reglementarea legală'', a subliniat senatorul PSD.

La întrebările jurnaliştilor, el a precizat că a avut telefonul interceptat. ''Asta sigur s-a întâmplat. După cum ştiţi, când eşti preşedintele Consiliului Judeţean, când eşti lider de organizaţie politică sunt şi situaţii care au reclamat poate sau nu, nu am suficiente informaţii, asemenea situaţii. (...) Dacă ne raportăm la ce a scris şi presa, cu siguranţă da'', a menţionat social-democratul, în condiţiile în care a fost cercetat începând din 2014 pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Întrebat în legătură cu acest dosar, el a precizat: ''În anul 2012 a existat un dosar disjuns dintr-o altă cauză care mă privea pe mine. Vă spun astăzi că a fost soluţionat''.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE