Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Azi se sărbătoreşte Întâmpinarea Domnului! În popor, evenimentul se numeşte Ziua Ursului şi arată dacă primăvara e pe aproape!
02.02.2017, 8:46 am

Crestinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, astăzi, Întâmpinarea Domnului.

Evenimentul religios are loc la 40 de zile de la Crăciun şi reprezintă momentul în care, Maica Domnului l-a adus pe Fiul Său, Iisus Hristos, la biserică, pentru a fi botezat.

Aceasta este, de altfel, şi semnificaţia sărbătorii de astăzi, aceea ca familiile creştine să-şi boteze copiii, după o scurtă perioadă de la naştere, dar nu mai mică de 40 de zile.

Tot astăzi, potrivit tradiţiilor populare se fac şi diverse previziuni cu privire la sosirea primăverii.

Astfel, se crede că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog, îşi vede umbra, se sperie şi se retrage, prevestind încă 6 săptămâni de iarnă.

Dimpotrivă, dacă în această zi, este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară din bârlog, prevestind prin urmare slăbirea frigului şi sosirea primăverii.

Totodată, de Ziua Ursului, în trecut, copiii erau unşi cu grăsimea acestuia. Prin această practică, se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. De asemenea, azi copiii erau afumaţi cu păr de urs, în caz că erau speriaţi din diverse motive. Practica avea valoare de alungare a ,,sperieturii”, potrivit tradiţiilor populare.

 

 

 

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE