Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Ploiești a realizat bilanțul activității pe trimestrul I al acestui an
28.04.2017, 6:16 pm

În primul trimestru al anului 2017 la Biroul teritorial Ploiești al instituției Avocatul Poporului au fost primiți în audiență 342 de cetățeni, au fost depuse 77 de petiții și au fost primite 161 apeluri telefonice.

La finele anului 2016 au rămas în lucru 23 de dosare, iar în primul trimestru al anului curent au fost deschise încă 52 de dosare. Din totalul acestora au fost soluționate 46 de dosare, iar 29 se află în curs de soluționare. De asemenea, un număr de 24 de petiții au avut ca obiect alte aspecte decât cele care intră în competența instituției Avocatul Poporului, iar în aceste cazuri cetățenii au primit îndrumări cu privire la modul de soluționare al problemelor cu care se confruntă.

Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în competența Biroului teritorial Ploiești sunt cuprinse judeţele Prahova, Buzău şi Dâmboviţa, iar activitatea se desfăşoară de regulă la sediul biroului. Experţii Biroului Teritorial Ploieşti s-au deplasat însă lunar în judeţele Buzău şi Dâmboviţa pentru acordarea de audienţe şi pentru a primi petiţii.

Situaţia cu privire la numărul persoanelor din judeţele arondate, care au apelat la Biroul teritorial Ploiești se prezintă astfel:

Total Prahova Buzău Dâmboviţa

Audienţe 342 250 49 43

Petiţii primite 77 42 16 19

Apeluri telefonice 161 69 50 42

Dosare soluționate 46 21 6 19

Anchete proprii 2 1 1 -

Sesizări din oficiu 1 - - 1

Deplasările lunare în judeţele Buzău şi Dâmboviţa vor continua, experții Biroului teritorial Ploiești venind în întâmpinarea persoanelor din aceste judeţe şi facilitând astfel accesul acestora la sprijinul oferit de instituţia Avocatul Poporului. Cu privire la aceste deplasări vor fi transmise în timp util anunţuri prin intermediul presei şi al autorităţilor locale şi judeţene.

Pentru cei interesați, reamintim că Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploieşti, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, camera 155; tel./fax - 0244.593.227, program de audienţe: luni-joi - orele 09,00-16,00, vineri – orele 09,00-14,00, iar petiţiile pot fi trimise și prin poştă, prin e-mail la adresa avpprahova@avp.ro sau prin fax. Menționăm că petițiile adresate instituției Avocatul Poporului sunt scutite de taxe de timbru, iar audiențele sunt gratuite.

De asemenea, vă invităm să accesaţi site-ul instituţiei Avocatul Poporului la adresa www.avpoporului.ro, care conţine informaţii detalitate cu privire la activitatea instituției.

 

Ioana Enache

Expert coordonator

Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei AVOCATUL POPORULUI

 

ANCHETE PROPRII la:

1) 23 februarie 2017 - Primăria Municipiului Ploiești – pentru soluționarea unei petiții adresată de o persoană fizică Biroului teritorial Brașov, cu privire la posibila încălcare a prevederilor art. 51 și art. 44 din Constituția României, privind dreptul de petiționare, respectiv dreptul de proprietate privată.

Petenta a reclamat tergiversarea soluționării dosarului său privind restituirea în natură/echivalent a imobilului preluat abuziv de statul roman și lipsa unor răspunsuri la cererile adresate Primpriei Municipiului Ploiești în legătură cu acest dosar.

În perioada realizării anchetei a fost emisă dispoziția de retrocedare în nagtură a terenului respectiv, problema petentei fiind astfel soluționată.

2) 22 martie 2017 - Centrul Rezidențial pentru Copilul cu Deficiențe de Vedere nr. 11 Buzău - pentru soluționarea unei sesizări primite din partea unui beneficiar al centrului, privind posibile nerespectări a prevederilor art. 49, art. 50 și art. 52 din Constituția României, privind protecția copiilor și a tinerilor, protecția persoanelor cu handicap și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

Petentul a reclamat faptul că hrana alocată beneficiarilor din centru nu este corespunzătoare calitativ și nu se respectă valoarea minimă alocată pentru fiecare persoană, potrivit legii.

Aspectele au fost verificate, confirmându-se în pare parte. Verificările urmează a fi finalizate de instituția centrală.

Sesizarea din oficiu – 26 ianuarie 2017cu privire la decesul unui copil în vârstă de 13 ani, la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, la câteva zile după ce a fost operat de apendicită la acest spital, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a dispus efectuarea unor verificări cu privire la posibila încălcare a art. 34 și 49 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor.

În urma verificărilor efectuate se desprind următoarele concluzii:

  • în perioada celor două internări ( 27 decembrie 2016 – 03 ianuarie 2017, respectiv

04 – 11 ianuarie 2017),pacientul minorAndrei Ilie Samir a fost văzut zilnic în secția de chirurgie de cel puțin două ori pe zi, iar în timpul spitalizării i s-au făcut repetate examinări medicale și investigații paraclinice.

  • după decesul pacientului minor (11 ianuarie 2017) managerul spitalului și-a

îndeplinit atribuțiile legale și în data de 12.01.2017 a convocat Consiliul etic al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște care, în data de 13.01.2017 a hotărât prin vot secret, transmiterea documentației referitoare la acest caz la Colegiului Județean al Medicilor Dâmbovița pentru efectuarea unei anchete disciplinare în care se să verifice acordarea asistenței medicale pacientului sus menționat.

  • cu privire la acest caz, părinții minorului au sesizat organele de cercetare penală

care au început urmărirea penală în acest caz cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 alin. 2 din Codul penal.

  • cele două autorități competente să efectueze verificările care se impun pentru

stabilirea unei eventuale culpe în realizarea actului medical și stabilirea răspunderii penale – Colegiul Județean al Medicilor Dâmbovița și Poliția Municipiului Târgoviște – au fost deja sesizate și au demarat procedurile specifice.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE