Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Copii din cinci țări ne învață să salvăm planeta albastră, în cadrul unui concurs internațional de mediu, organizat la Moreni!
29.04.2017, 9:05 am

Sub genericul „Vis de iubire pentru planeta Pământ!”, în cadrul primei etape a concursului, derulată în perioada 10 martie – 10 aprilie a.c., s-au înscris 1500 de participanți la cele 3 secțiuni ale competiției, ce au cuprins lucrări de desene, picturi, colaje, fotografii; creații literare, poezii, eseuri, teatru; proiecte caritabile, referate pe teme de mediu, studii științifice.

La această ediție s-au înscris elevi din județele: Argeș, Bacău, București, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Iași, Olt, Sibiu, Vâlcea, Vrancea. În ceea ce privește participarea externă, la concurs s-au prezentat elevi din: Bulgaria, Macedonia, Serbia și Republica Moldova.

Cea de-a doua etapă, desfășurată în perioada 26 – 29 aprilie, a inclus workshop-uri, expoziții și premierea celor mai bune lucrări.

Deschiderea manifestărilor s-a bucurat de paticiparea lui Laurențiu Neculaescu – secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Fondurilor Europene, Mircea Nistor, director Agenţia de Protecţia Mediului Dâmboviţa, Elena Mosor – inspector școlar Programe Educative și Cornelia Stan – directorul Palatului Copiilor din Târgoviște.

Cu acest prilej, Vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Claudia Gilia, a precizat importanța acestui concurs în contextul intensificării acțiunilor de conștientizare la nivel mondial în legătură cu ocrotirea planetei, la care ar trebui să cugetăm cu toții și, tocmai de aceea, fiecare om, copil sau adult, trebuie să-și asume această responsabilitate: „Concursul internațional, organizat zilele acestea la Moreni, reprezintă un instrument prin care copiii noștri conștientizează importanța mediului înconjurător pentru sănătatea și dezvoltarea lor armonioasă. Prin această acțiune promovați o atitudine responsabilă și un spirit civic dezvoltat copiilor noștri. Tânăra generație trebuie educată în spiritul dobândirii de cunoștințe, atitudini și motivații prin care să protejeze natura, nu să o distrugă. Resursele Terrei nu sunt inepuizabile, de aceea, este nevoie ca toți să ne implicăm în protejarea ei. Îi felicit pe participanți și le doresc succes în concurs, dar și pe profesorii îndrumători, pe organizatori și pe toți cei implicați în desfășurarea în bune condiții a acestui eveniment. Pe oaspeții din străinătate și din județele participante îi invit să viziteze obiectivele turistice din județul Dâmbovița, un județ în care istoria o întâlnim la fiecare pas!”, după cum se arată într-un comunicat de presă trimis la redacție de Biroul de presă al Consiliului Județean Dâmbovița.

Concursul este organizat de Palatul Copiilor din Târgoviște, filiala Moreni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Garda de Mediu Dâmbovița, Primăria Municipiului Moreni, Fundația Terra- Mileniul II București și Asociația „Terra RO-SA” Moreni.

Organizatorul manifesării este inginer Rodica Sandu, profesor la Clubul Copiilor Moreni.

Manifestarea a cuprins patru secțiuni, de abilități practice, creații literare, multimedia, proiecte de mediu/referate elevi și un simpozion pentru cadrele didactice. În cadrul Secțiunii 4, aproximativ șaizeci de profesori au prezentat diseminări Comenius, Grundvig, Erasmus+, prin intermediul de PPT, PPS, a unor referate sau studii. În cadrul seminarului, s-a realizat și diseminarea unui program Erasmus+. Prezentarea a fost realizată de către directorul Școlii Gimnaziale Nr. 4 Moreni, profesor Norica Vremăroiu. Este vorba de „Let`s Art the Future”și este un proiect de parteneriat doar între școli în cadrul programului Erasmus+- 2016-1-TR01-ka219-034576_4. Instituția coordonatoare a Programului Erasmus este Școala ODTÜ GELIȘTIRME VAKFI OKULLARI din Ankara, Turcia. Coordonatorul proiectului implementat la Școala Gimnazială Nr. 4 din Moreni, profesor învățământ primar, Mihaela Dogărel.Activitatea se realizează în cadrul unui Program Erasmus și are ca obiective dezvoltarea simțului estetic, formarea unor abilități artistice la copiii de vârstă școlară mică, predarea și învățarea prin intermediul artelor vizuale. De altfel, o echipă de profesori și elevi de la Școala Gimnazială Nr 4 Moreni s-a aflat în această săptămână la Ankara, în cadrul unei noi mobilități a acestui program Erasmus+.
Tot la seminarul profesorilor, a fost prezentat și un Proiect POSDRU/87/1.3/5/61130. Proiectul se intitulează ,,În lumea mare a celor mici, tema acestuia fiind dezvoltarea resurselor umane în învățământul preșcolar, coordonatori : inspector școlar din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Mirela Mihăiescu și profesor metodist, Crenguța Alexe la Casa Corpului Didactic Dâmbovița. Diseminarea Proiectului POSDRU a fost realizată de către profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 4 Moreni, Rodica Bulăreanu.
Creațiile copiilor, dar și proiectele prezentate de către profesori au fost apreciate de către oficialitățile prezente la manifestare. Directorul Palatului Copiilor Târgoviște, Cornelia Stan, a declarat pentru RADIO MINISAT : ,,Sunt impresionată de manifestarea de la Moreni, de numărul mare de participanți, dar și de talentul, creativitatea tuturor participanților mobilizați de un profesor care ne predă lecția iubirii pentru natura mamă, la fiecare ediție, dar și prin munca de zi cu zi de la Clubul Copiilor Moreni, doamna Rodica Sandu”.


Cei aproximativ 70 de elevi și profesori, sosiți la Moreni pentru participare directă la concurs, au vizitat, în cadrul manifestării, împrejurimile municipiului Moreni fiind vorba de o deplasare la Cazemata nemților.

Ieri, 20 de elevi și profesoridin Moreni, Iași, Suceava, dar și din Serbia și Bulgaria, au vizitat Salina Slănic Prahova, Mănăstirea Zamfira și Centrul Eco-Educ Telega. La Centrul Eco-Educ, au fost așteptați de președintele Organizației Terra Mileniul III, Lavinia Andrei, fiind organizată o reuniune la care s-a discutat despre clădiri ecologice și au fost realizate fotografii cu mascota Susy.

În fiecare seară, la Clubul Copiilor Moreni au avut loc proiecții de filme ecologice.

La Clubul Flacăra Moreni a fost organizată și festivitatea de premiere. Evenimentul a cuprins și o paradă a costumelor din materiale reciclabile.

Elevii câștigători la concursul internațional de mediu au primit medalii, tricouri, agende, rucsacuri, iar profesorii, trofee, stick-uri de memorie pentru calculatoare, tricouri, rucsacuri, agende.

Și presa a fost premiată la acest concurs internațional. Colegei noastre, jurnalist Mădălina Zamfir i-a fost oferit un trofeu al festivalului pentru contribuția deosebită la diseminarea informațiilor în comunitate cu privire la protecția mediului.


Primăria Moreni a repartizat pentru desfășurarea acestui eveniment fonduri în valoare de 2.400 de lei. Trofeele festivalului au fost oferite de către institruția publică dâmbovițeană.

Competiția națională, ajunsă la a-XIII-a ediție, a primit anul acesta finanțare de 6.000 de lei de la Ministerul Educației Naționale.

Manifestarea de succes se încheie astăzi după ce, timp de patru zile, la Clubul Copiilor Moreni, s-a pictat, s-a cântat, s-au creat costume din materiale reciclabile, s-au descoperit noi talente, s-au vizionat filme, s-a plecat în drumeții, s-au legat noi prietenii și, astfel, s-a mai scris o poveste frumoasă despre iubirea pentru natură. Speranța organizatorilor, oameni cu suflet mare și dăruire pentru a cultiva iubirea și grija pentru mediu e mare – Copiii sunt cei care au misiunea să salveze planeta albastră, iar la fiecare ediție a concursului cu acest titlu de la Moreni, se învață o nouă lecție!› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE