Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Azi, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
08.05.2017, 4:23 pm

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.

Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli.

Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare.

Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat.

De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.

În plus, femeile evită consultațiile periodice din mai multe motive:

  1. Nu știu ce presupun acestea și se tem că nu se vor simți confortabil.

Iată ce trebuie să știe femeile atunci când merg la control:

„Pacienta va fi rugată să se dezbrace de la mijloc în jos, se va așeza pe masa ginecologică cu fața în sus și cu fundul cât mai aproape de marginea mesei. Este foarte important să fie relaxată. Medicul va examina inițial zona externă, astfel 

încât să se asigure că nu există iritații, secreții sau malformații de niciun fel. Această procedură nu doare. În continuare, medicul va inspecta pereții vaginali și colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să resimtă disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esențiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea să se confrunte pacienta. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ținând cont și de anamneză.”, ne asigură Dr. Dana-Lucia Stănculeanu.

 2. 

  • Nu mi se poate întâmpla mie”.

 Cancerul ovarian, mai mult decât oricare altul, poate afecta pe oricine. Iată care sunt doar câțiva dintre factorii de risc:

  •  
  • Antecedentele familiale: studiile relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer ovarian.

  • Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză;

  • Nuliparitatea (absența nașterilor);

  • Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei: Cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul;

  • Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian;

  • Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor: s-a demonstrat că femeile aflate sub tratament de substituție hormonală au un risc crescut de cancer ovarian.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE